13 05 '25

 Bekijk al het nieuws

Bestuur en werkgroepen

Kerngroep Water voortvarend van start

De wateroverlast in de wijk is een groot gemeenschappelijk probleem. We zijn blij dat er een kerngroep Water is gevormd. Je leest hier de laatste ontwikkelingen.

Het is inmiddels algemeen bekend. Veel bewoners van Willemsbuiten hebben wateroverlast. Het is een groot gemeenschappelijk probleem. Daarom de vraag een tijdje geleden of jullie een vragenlijst wilden invullen. Maar liefst 150 bewoners hebben gereageerd. Veel meer dan we hadden verwacht. Dit laat zien dat het probleem leeft in de wijk.

Dat het probleem wateroverlast enorm groot is, staat inmiddels vast. We zijn blij dat er een kerngroep water is gevormd. Die bestaat nu nog uit bewoners van het Roelof Kleinhof, de Kea Boumanstraat en drie leden van de wijkvereniging. En ook bewoners van de Goirleseweg hebben zich aangesloten, want ook daar is veel overlast in tuinen en kelders. De groep is meteen aan de slag gegaan.

Wat gaat er gebeuren?

De eerste stap is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Dat doen we op verschillende manieren. Ook zijn we in gesprek met de gemeente Tilburg. Drie gespecialiseerde ambtenaren (van de afdeling beleid en van de afdeling ‘water & riolering’) en de wijkregisseur hebben inmiddels twee keer overleg gehad met de kerngroep. Dat contact verloopt goed.

We hebben samen een uitgebreide vragenlijst gemaakt. Die bespreken we nu stap voor stap. De gesprekken met de gemeente verlopen positief, en er zijn al toezeggingen gedaan voor kleine proefprojecten. Daarnaast heeft een onderzoeksbureau gekeken naar de bodem (geohydrologisch onderzoek) en adviezen gegeven.

Wat blijkt? De bodem laat weinig water door, en dat wordt erger. Ook is er een groot hoogteverschil in de wijk: het water langs de geluidswal ligt wel 2 meter lager dan het hoogste punt van de wijk. Bovendien liggen er leemlagen diep in de grond, die het water moeilijk laten wegzakken. Kortom: er zijn veel oorzaken voor de problemen, en er moet echt iets gebeuren.

We laten het er dus niet bij zitten. Als eerste stap richting de verantwoordelijken sturen we ook een pro forma aansprakelijkheidsstelling naar de projectontwikkelaar. Zo leggen we officieel vast dat er problemen zijn, en dat er actie nodig is.

Vertegenwoordiging uit alle fases

De kerngroep is tot stand gekomen na een oproep van de wijkvereniging om met bewoners te willen praten over de problemen die werden ervaren. Er waren veel signalen en die zijn serieus genomen. De wijkvereniging wil graag ‘de ogen en de oren’ van de wijk zijn.

De kerngroep vertegenwoordigt nu nog niet de gehele wijk. We streven er naar dat alle fases vertegenwoordigd zijn. Dus ervaar jij ook wateroverlast en wil je een bijdrage leveren in de kerngroep? Stuur dan een e-mail naar info@willemsbuiten.nl. Als de gehele wijk vertegenwoordigd is, dan staan we nóg sterker.

Hoe nu verder?

De vraag wie verantwoordelijk is voor de situatie, blijft lastig. We blijven open en eerlijk in gesprek. De gemeente erkent het probleem en denkt mee over oplossingen, voor nu en voor later.

We houden je op de hoogte. Als er meer duidelijk is, organiseert de kerngroep een bijeenkomst voor de wijk. Hou daarom onze nieuwsbrieven in de gaten.

Recent nieuws