Steenmarters

Ineens stond er een man bij onze voorzitter aan de deur. Mijnheer Martens, die namens de gemeente onderzoek doet naar rattenoverlast. 
Aardige man met een beroep waar je van denkt, je moet er maar zin in hebben.

Onlangs kreeg de wijkvereniging klachten over de steenmarter: Wanneer een steenmarter zich vestigt in een woning kan dit leiden tot geluids- en stankoverlast. De dieren kunnen zich vestigen in bijvoorbeeld ruimtes onder daken, de spouw, holle plafonds en kruipruimtes. Het kan daarbij gaan om een solitair dier, maar ook om een vrouwtje met jongen. En tot overmaat van ramp had het beest zich ook verschanst onder de motorkap van een auto. En daar de nodige schade aangericht.

De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen. Het is een beschermde diersoort en mogen niet worden verjaagd of worden gedood. Maar wegpesten is niet onverstandig.

Ratten

Terug naar de ratten. Ze zijn er steeds vaker en komen vanaf de beek (Katsbogten bij de geluidswal). En als er ergens eten ligt dan zullen ze er ook direct bij zijn. De heer Martens is erg simpel over de aanpak.

Steenmarters hoe je niet te melden want hiervoor doet de gemeente niets. Maar ratten wil de gemeente graag met ons samen bestrijden. Maak via de FIXI-app een melding als je ratten hebt. Dat is de eerste stal.
En de heer Martens raadt ook aan om ervoor te zorgen dat er geen eten/voedsel ligt. Dus ook geen voer voor de vogels. Ratten zijn er eerder dan de vogels en deze beesten genieten van het aanbod dat je levert aan de vogels. Geen kostjes in de tuin. Geen mezenbollen, geen pindanetten en ook geen kokers met vogelzaad. ALLEMAAL NIET DOEN als je van de ratten af wilt.

Via de FIXI app kun je ook een rattenvanger vragen of zelf kopen voor ongeveer € 15,00 

Recent nieuws